02 lipca 2010

Błyszczące oczy i zadbane dłonie i stopy

Witam!

Dieta

Oczy ,,uwielbiają" witaminę A.

Potrzebują też witaminy C -cytrusy, jabłka, truskawki, maliny, porzeczki, agrest, papryka, brokuły, brukselka, kiszona kapusta, ziemniaki, chrzan, koperek, zielona pietruszka.

Blasku dodadzą im cynk i miedź (warzywa strączkowe - groch, wszystkie fasolki, soczewica oraz buraki, ziemniaki, cebula i szpinak

Kosmetyka

Stosuj odżywkę do rzęs - wzmocni je i optycznie wydłuży.

Na zaczerwienione, zmęczone oczy połóż kompres z herbaty, rumianku lub świetlika lekarskiego. Dobrze sprawdzają się też w tej roli kostki lodu.

Moja rada:

*Smaruj rzęsy lekko podgrzanym olejem rycynowym - wzmacnia lepiej niż odżywka!

Zadbane dłonie i stopy

Dieta

Ozdobą dłoni są piękne paznokcie. Wzmocnią je witaminy B2 i B6 oraz PP.

Jedz pokarmy zawierające żelatynę: galaretki, kisiele, krupnik na cielęcinie, nóżki, kurczaka, warzywa w galarecie. Paznokcie nie będą się rozdwajać (przy okazji zyskasz błyszczące włosy).

Kosmetyka

Po każdym myciu smaruj dłonie kremem do rąk, a stopy, kremem do stóp.

Raz w tygodniu opiłuj paznokcie (także nóg), wygładź je polerką i poobcinaj pozadzierane skórki.

Gdy skórki wchodzą ci na paznokcie, co nieładnie wygląda - po kąpieli odsuwaj je drewnianym patyczkiem.

Wzmacniaj paznokcie odżywką. Utwardza i zdobi - wygląda jak bezbarwny lakier.

Usuwaj ją zmywaczem z witaminami - nie niszczy paznokci

Zgrubienia z pięt ścieraj pumeksem (tareczką), od czasu do czasu przetrzyj stopy peelingiem.

W upały stosuj specjalny dezodorant do stóp.

Moja rada:

* Wymocz dłonie w zaparzonym i przestudzonym siemieniu lnianym - zrobią się miękkie i białe, łatwiej też odsuniesz wtedy skórki.

Źródło: Magazyn 13 - dodatek specjalny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wszystkie materiały o tematyce urody na blogu są zamieszczone tylko i wyłącznie w celach edukacyjnych. Autor bloga nie ponosi odpowiedzialności za zamieszczone artykuły oraz za wykorzystywanie ich w nieodpowiednim celu. Jednocześnie zabrania się kopiowania treści bez zgody autora.

Uwaga !!! Strona wykorzystuje pliki cookies. Wchodząc na nią jednocześnie akceptujesz warunki ich gromadzenia i wykorzystywania.