Spotkanie biznesowe, randka lub obiad w rodzinnym gronie… Każda z tych okazji wymaga podobnych warunków – kameralności, spokoju i intymnej atmosfery. Nie każda restauracja je jednak oferuje. Jeśli w danym miejscu panuje tłok i gwar, gra głośna muzyka, a wystrój nie sprzyja wyciszeniu, wasze plany będą poważnie zagrożone. By uniknąć problemów, powinniście starannie wybrać lokal, do którego zaprosicie swoich bliskich lub kontrahentów. W Warszawie wszystkie te wymagania spełnia restauracja, za której powstanie odpowiada sama Magda Gessler – U Fukiera.
U Fukiera – niezwykły klimat warszawskiej Starówki
Restauracja u Fukiera mieści w we wnętrzach zabytkowej Kamienicy Fukierowskiej. Historia budynku sięga XVI wieku. Od dawna był on związany ze światem wyjątkowych smaków i produktów najwyższej jakości. Rodzina Fukierów, która przejęła kamienicę w XIX wieku, urządziła w niej winiarnię, a jej kolekcja już po kilkudziesięciu latach zawierała najstarsze na całym świecie roczniki. Kres świetności obiektu przy Rynku Starego Miasta przyniosła dopiero II wojna światowa. Po jej zakończeniu, ze względu na dużą wartość architektoniczną, Kamienica Fukierowska została odbudowana w historycznym kształcie jako jedna z pierwszych.
Kameralna restauracja w centrum Warszawy – U Fukiera
Od początku lat 90 działa w niej kameralna restauracja Magdy Gessler. Lokal wyróżnia się już samym wystrojem. Jest przemyślany w każdym detalu i od razu zdradza obecność legendy polskiej gastronomii. Od ponad 30 lat menu U Fukiera komponowane jest wyłącznie z najwyższej jakości składników, co doceniają zarówno recenzenci (w latach 2012-19 restauracja otrzymywała wyróżnienia słynnego Przewodnika Michelin), jak i goście. Wśród tych drugich były takie osobistości jak Henry Kissinger, Catherine Deneuve, Zbigniew Brzeziński, angielska księżniczka Anna Mountbatten-Windsor, królowa Danii Małgorzata II i Hiszpanii Zofia, a także Icchak Rabin czy Hanna Suchocka.
Kuchnia polska w nowoczesnym wydaniu – co zjecie U Fukiera?
Specjalnością U Fukiera jest nowoczesna kuchnia polska z wyraźnymi śródziemnomorskimi akcentami. Kulinarna tradycja naszych przodków, wzbogacona o te wpływy oraz przefiltrowana przez wrażliwość i warsztat szefa, zyskuje zupełnie nowe oblicze. W karcie dań restauracji Magdy Gessler znajdziecie między innymi pierogi z kaczką z pieczonym jabłkiem z serem kozim i orzechami oraz ruskie z siekaną miętą, placki ziemniaczane z tatarem ze śledzia, jajem na twardo i prawdziwą, wiejską śmietaną czy pieczony pasztet z dziczyzny z zestawem marynat i chrzanem.